Marinada
utorak, 15.04.2025.
Ukoliko za ručak nemam dan prije pripremljene namirnice, ili dva-tri dana prije zgotovljene i zamrznute, ručak smislim u hodu. Doslovno u hodu kroz trgovinu. Vidim sto se nudi, izaberem, skombiniram i ne kompliciram.
Jučer me je tako, u hodu, ulovio mladi zgodni stranac, a ono duplo mlađi, da mu pomognem oko nekog mariniranog mesa. Pa smo, na savršenom jeziku za 0sporazumijevanje - engleskom, kombinirali - njegov ručak. Na polici u trgovini je bila marinirana svinjetina, a on je htio junetinu, ili piletinu, i to mariniranu. Kažem mu, pa možete sami marinirati meso, nikakav problem. Izabrala sam za njega komade piletine i junetine sa police, jer mladiću je problem jezik, ne može pročitati što je što, a meso očito ne raspoznaje baš najbolje. Smijala sam se u sebi i pomislila kako bih mogla promijeniti profesiju i postati turističko vodič i gastrosavjetnik po trgovinama.
Nakon osabranih komada mesa, mladić nije odustajao. Pitao me ke čime može marinirati meso i ima li kakva gotova kombinacija začina posebno za piletinu, posebno za junetinu. Kompliciran momak, pomislila sam, i nasmijala se - baš moj tip.
Odvela sam ga do police sa začinima i onda smo dugo kombinirali njegovu marinadu. Sol i papar ima, papriku bi slatku...
A onda je upro prstom na vrećicu s začinima na kojoj je bila nacrtana grančica ružmarina i pogledao me upitno. Gotov miks za piletinu, prevedem mu, a može poslužiti i za junetinu, dodajem. S olaksanjem je uzeo vrećicu, vratio na policu sve začine koje smo zajedno odabrali, bio je siguran da je to - To. Osmjehnula sam se i kimnula glavom. Zahvalio mi se i okrenuo se da ode. Nauljite meso, začinite i ostavite neko vrijeme, najbolje da prenoći. Zahvalio se još jednom i nestao iza polica.
Kod mene danas pečena, marinirana piletina s krumpirom, štrudle sa šumskim voćem i orasims.
I osmjeh, koji me ne napusta.
komentiraj (10) * ispiši * #